Hoe ontstaat een thema bij Tijdschrift Ei? Vaak bepalen de inzendingen het thema. Zo’n drie maanden geleden hadden we twee teksten liggen: de eerste over een al dan niet bestaande begrafenisbezoeker, de tweede over een gastdocent die met een nieuw, nogal morbide concept zijn geld verdient. We dachten aan tot stof wederkeren, aan de bio-industrie, aan ethiek en accepteren dat je doodgaat. En opeens riep iemand: ‘Vlees, daar kun je veel mee!’ Na een korte stilte knikte de een na de ander instemmend. De heel verschillende manieren waarop de teksten over vlees gingen, suggereerden dat er vast nog wel meer manieren waren om naar dit thema te kijken. Dus hadden we een thema.
En eigenlijk sluit het thema prima aan bij deze tijd van terug-naar-de-basis. Waarom zou je een combinatie van vlees en water hoogdravend ‘lichaam’ moeten noemen? Bedenken dat we in het dagelijks leven vooral elkaars vlees zien en dat dat vlees grote invloed heeft op ons innerlijk blijkt tot interessante, verfrissende inzichten te leiden. De bijdragen laten ons nadenken over de letterlijke en ethische grenzen van vlees, de maakbaarheid van lichamen en de plaats van de psyche (ziel?) daarin.
Vlees kan leven, maar dat kan ook zomaar afgelopen zijn, hoewel niet iedereen dat accepteert. Wijnand Nathaniël toont hoe moeilijk het is om je met je eigen eindigheid te verzoenen. Op een heel andere manier verzetten de modellen in Julia Gunthers fotoserie zich tegen de grenzen van hun lichaam, en laten zien dat die grenzen best te verleggen zijn. Het mooie van vlees is ook te zien in de foto’s van Camille Devid, ruw en kwetsbaar tegelijk. Maar kreeg je door de titel van dit nummer toch zin in sappige stukken vlees, dan moet je bij ‘Gastdocent’ zijn, hoewel je dit verhaal op eigen risico vóór het eten leest.
Over sappige stukken vlees gesproken: die krijg je natuurlijk nooit als je altijd op dezelfde kant blijft bakken. Af en toe moet je het omdraaien. Zo heeft Marieke de Groot de taak van hoofdredacteur van Maaike Bergstra overgenomen. Zo past alles toch weer in het thema.

Dit nummer van Tijdschrift Ei werd gemaakt door de redactieleden Maaike Bergstra, Suzan Enzerink, Marieke de Groot, Sytske van Koeveringe, Jesse Muller, Pieter Olde Rikkert en Dieudonnee Twickler.