In 2018 werkten Tijdschrift Ei en literatuurorganisatie De Nieuwe Oost | Wintertuin samen aan een reeks wisselcolumns. Dit jaar besloten we deze bijzondere samenwerking nieuw leven in te blazen onder de naam ‘WinterEi’.

Elk jaar helpt De Nieuwe Oost | Wintertuin twee of meer jonge schrijvers (onder andere) bij het maken van chapbooks. Wat de ep is voor de muzikant, is het chapbook voor de schrijver: een professioneel visitekaartje dat zijn of haar talent etaleert.

Dit jaar zijn Max Hermens en Merel van Slobbe aan de beurt. Eind november 2019 publiceren ze hun werk. Merel haar poëzie in Aan de rand van een lichaam, en Max zijn korte verhalen in Toch zonken ze niet.

In hun wisselcolumns op Tijdschrift Ei delen ze wat er aan het publicatieproces voorafgaat en vooral ook wat er daarna komt. Om beurten nemen Merel en Max je mee achter de schermen, en elke maand behandelen ze een nieuw thema dat het schrijversbestaan verkent. Hoe weet je bijvoorbeeld wanneer je werk af is? En als dat zo is, wat gebeurt er dan? Ben je dan echt een ‘schrijver’? Hoor je nu ergens bij? En wat brengt de toekomst?

De eerste column is van Max en komt op 22 oktober online. Op 3 februari sluit Merel de reeks af.

De begeleidende illustraties zijn van Liz van Zijderveld en Kim Blekkenhorst.


Op zaterdag 30 november presenteren Max en Merel hun chapbooks middels unieke performances tijdens het Wintertuinfestival in Doornroosje. Je kan met korting hun chapbooks pre-orderen in combinatie met een kaartje voor het festival. Meer info en kaartjes vind je op wintertuinfestival.nl.

Merel van Slobbe / Gaby Jongenelen Fotografie
Max Hermens / Gaby Jongenelen Fotografie