Ontbijt

Je let op je voeding en luistert zo goed mogelijk naar je lichaam: iedere ochtend eet je yoghurt met zelfgemaakte muesli: wat havermout, een handje lijnzaad, enkele noten en gedroogd fruit.
Mensen als je man drinken koffie als ontbijt. Je hebt er wekelijks wel een discussie met hem over, over zijn of jouw eetgedrag. Hij vindt dat een ontbijt niet zo veel geld hoeft te kosten. Je moet dan nog de hele dag, zegt hij. Terwijl hij alles gratis van zijn werk meenemen kan, maar díé discussie wil je niet nog eens aangaan.
Jij drinkt nooit koffie bij je ontbijt. Ergens heb je gelezen dat dat het stressgehalte verhoogt. Daarom drink je pas koffie nadat je al minstens twee uren wakker bent. Je houdt het bij twee kopjes per dag, anders ben je bang dat je bloedsuikerspiegel gaat schommelen, waardoor je slecht gaat slapen. En je bent al geen goede slaper. Eén koffie zorgt voor zo’n zes uur lange opwekking in de hersenen, aldus Google. Sinds kort koop je ambachtelijke koffie, wat dat met je bloedsuikerspiegel en de opwekking in je hersenen te maken heeft, weet je niet, maar je wilt wel zeker zijn dat het door de juiste mensen gemaakt is en dat staat op de verpakking.
Je koffie drink je met melk. Eerst nam je halfvolle melk, maar toen hoorde je een vriendin over sojamelk. Je vond het lekker, maar na een paar dagen kreeg je uitslag op je schouders en pukkels op je wangen. Toen stapte je over naar amandelmelk. Deze melk schuimde niet genoeg vond je, en in een tijdschrift las je dat het zijn voedingswaarde verliest bij opwarming in de magnetron. Je probeerde magere melk maar dat vond je smaken naar water. Van volle melk word je dik, dus nu drink je toch maar weer halfvolle melk.
De magnetron heb je overigens het huis uit gedaan. Op internet las je dat opwarmen in een magnetron kankerverwekkend kan zijn. Dit bleek uit een Russisch onderzoek. De Amerikanen beweren dat het je hart aantast. Dan maar geen magnetron dacht je. Je man zei dat je niet alles moest geloven wat je las, maar jij haalde je schouders op en zette het ding onmiddellijk op straat. Hij bestelde meteen een combimagnetron. Op zijn werk hebben ze die ook, hij gebruikt hem vaak voor de laatste eters, om de kookplaten schoon te houden – maar dat mag niemand weten.
Suiker in de koffie is uitgesloten, er wordt al zo veel suiker door eten gemengd. Zelfs in het babyvoedsel vertelde een vriend dus nu bereid je net als zijn vrouw zelf de babypapjes: je kookt en pureert de groenten. Zo weet je in ieder geval wat de kleine binnenkrijgt.
Een zoetje in de koffie doe je alleen in het weekend. Een halve. Ja, de andere helft, die gooi je weg. Wat toch erg is, er zijn veel televisieprogramma’s voorbijgekomen over weggegooid voedsel.
In de ochtenden drink je thee. Eén kop. En niet te sterk. Je hoorde dat er THC en zelfs cafeïne in zit. Momenteel drink je biologische thee die speciaal gemaakt is voor bij het ontbijt: een basis van biologische kruiden vermengd met de zoete smaak van braamblad, een frisse smaak van munt en de fruitige smaak van citroengras. Een typische thee voor een goede start van de dag.

illustratie Floor von Dulmen Krumpelmann voor Tijdschrift Ei
Lunch

Je bent opgevoed met boterhammen bij de lunch. ‘Goed eten,’ zei je moeder altijd. Wat ervoor zorgde dat je wel zes boterhammen tussen de middag at. Plus de korsten van je broertjes, ook al wist je dat het een fabeltje was, maar toen al vond je je borsten te klein. Je man herhaalt het in de weekenden nog steeds, meestal in de nachten na zijn werk. Met zijn witte kleding nog aan ploft hij op bed, murmelt iets over je lichaam, maar jij hebt oordopjes gekocht, dus je hoort alleen het ruisen van je bloed. In de ochtenden bewaart hij voor de grap de korsten van jullie kleine en legt ze in een vorm van twee heuvels. Afgelopen week bood hij je zelfs een borstvergroting aan.
Er kwam een moment dat je stopte met margarine, vrienden van je toenmalige vriend zeiden dat dat slecht voor je was en dat je beter roomboter kon gebruiken. Die smaak was je te intens dus besloot je om helemaal geen boter meer te eten. Je belegde je boterhammen met kaas uit de supermarkt. Ook dat was niet goed, niet alleen volgens je vrienden maar ook op het internet raadden ze het sterk af. Kaas haal je bij de kaasboer. Je hebt je man dan ook verboden om de boodschappen te doen: hij slaat alles in bij dezelfde winkel, en dat vind jij ongehoord. Dat is hetzelfde als boeken online bestellen. Hij zegt regelmatig dat je in de tijd blijft hangen, dat je vooruit moet, dat dat efficiënter werkt in je hoofd en dus ook in je doen en laten. Op zijn werk doet hij niet anders, daar draait alles om snelheid en kwaliteit.
Je dronk altijd melk naast de lunch, maar na dat gedoe met melk drink je liever een glas water. Daar kan toch niets verkeerd mee gaan?
Je vriendin eet nooit brood. Ze zegt dat je er dik van wordt. Ze raadde je roggebrood aan, maar dat krijg je amper weg. Het lijkt op nat paardenvoer, van dat biks, maar dan in een vorm voor mensen geperst. Je stapte over op crackers, maar daarvan schoof je complete pakken van naar binnen zonder het idee te hebben dat je aan het eten was.
Een collega komt altijd met een bakje op werk. Ze tipte je om, als je een slecht ochtendmens bent, ’s avonds een salade te maken en die in een bakje in de koelkast te bewaren. Zo heb je altijd een gezonde en frisse lunch. Je begrijpt niet waar ze de tijd vandaan haalt, je hebt het al druk zat met de kleine en je man. Je man die wel helpt in het huishouden maar alles net een beetje verkeerd doet, zo spoelt hij de vaatdoekjes nooit uit en ruimt hij de vaatwasser in alsof hij alles op een hoop gooit. Alsof hij in zijn restaurant te veel heeft gekookt, schoongemaakt en opgeruimd en het thuis niet meer kan.
Sowieso bederft voedsel uit bakjes jouw eetlust. Dus at je fruit als lunch. Wat als voordeel had dat je maag kromp en je snel vol zat. Maar na een poosje betrapte je jezelf erop dat je in de middag, net voor sluitingstijd, onwijs zat te graaien uit de potten in de kantine: drop, zure bommen en Haribosnoepjes.
Momenteel drink je smoothies als lunch. Eerst deed je er diepvries aardbeien in, met banaan en yoghurt. Maar op internet las je dat er veel suiker in die aardbeien is geïnjecteerd. De collega van de bakjes salade zei dat je zelf aardbeien kon gaan telen, het was niet veel werk. Je hoeft alleen een pot te kopen, wat aarde en de pitjes natuurlijk. Dan is het een kwestie van bijhouden, en dat, zo zei ze, kan iedereen. Dan heb je je eigen moestuintje en als je dan toch bezig was kon je ook peterselie, basilicum of munt planten. En, ‘dat fleurt de boel ook een beetje op.’ Aldus je collega.
Je bent met de ingevroren aardbeien gestopt maar hebt niet eens overwogen om een eigen moestuin te beginnen, je man ziet je aankomen.
Je maakt dus andere smoothies, de recepten komen uit een kookboek met een zachte kaft en ambachtelijke letters. Je favoriet is banaan, melk, citroensap, boerenkool, Griekse yoghurt en chilipoeder. De meeste ingrediënten koop je bij de supermarkt om de hoek, die is al vijf keer op rij de beste in groente en fruit.
Je moeder vroeg: ‘Weet je ook waar ze precies het beste in zijn? In het goed houden van fruit?’ Je hebt haar woorden niet tot je genomen. Daar zijn moeders voor.

illustratie Floor von Dulmen Krumpelmann voor Tijdschrift Ei
Tussendoortjes

Eerst at je op kantoor dus dropjes of zure bommen als tussendoortje. Zo net voor het moment dat je ogen dicht vielen en je concentratie ver te zoeken was. Een koekje bij de thee hielp ook maar dat liep altijd uit op een pak koekjes.
Daarom was je maar weer overgestapt op fruit: een banaan vulde goed, maar daar zitten calorieën in hoorde je en daar wilde je nou net vanaf. Je merkte dat avocado’s ook goed vullend zijn: een beetje olie erop, en peper en zout. Maar je man zei dat daar vetten in zaten. Hij raadde toch fruit aan, zodat je je lichaam intact houdt, het niet al op vroege leeftijd hangen gaat. Jij ging hier niet op in, zei dat je al fruit in je smoothie deed. Hij zei dat het nooit ongezond kon zijn, maar jij hoorde van een vriendin dat te veel fruit ook niet goed voor je is, weer die ellendige suikers. Weliswaar gezonde, maar wanneer weet je nou echt wat gezond is?
Je stapte over naar een handje noten dat je afwisselde met een doosje rozijnen van je kind. Maar omdat die smaak je om de één of andere reden doet denken aan de printer op je werk ben je ermee gestopt.
Daarom dronk je liters hennepthee (waar geen THC in zit). Van veel drinken moet je plassen en van heen en weer lopen naar het toilet word je wakker. Laatst kocht je per ongeluk cannabisthee, wat de laatste uren van je werk vele malen leuker maakte. Nu koop je hem niet meer per ongeluk: het halen van de kleine uit de crèche is geen enkel probleem meer, je voert luchtige gesprekken met andere ouders, de spits doet jouw langzamer fietsen en het koken is niet langer een race tegen de klok.

Diner

Je wilt niet denken aan wat je vroeger allemaal als avondeten naar binnen hebt gewerkt: sauzen uit verpakkingen, complete magnetronmaaltijden, pizza uit de doos, voorgesneden groenten in plastic, vlees uit de bonusaanbiedingen. En daarnaast dronk je fris of fruitsapjes. Toetjes uit verkoelde schappen of kant en klare appeltaarten als nagerecht.
Rode wijn koop je momenteel bij de slijterij, je proeft het verschil hoor! Net als dat je het verschil overduidelijk ziet met bloemen bij de supermarkt of bij een bloemist. Je man neemt daarom nooit meer een bos voor je mee, teveel gedoe vind hij. Boos zei je dat je dus niet eens meer twintig minuten in zijn leven waard bent. Hij zei dat hij het onzin vond om twintig minuten te fietsen voor een bos bloemen als de supermarkt om de hoek zit. Je zei dat twintig minuten op een mensenleven niets is.
Een glas rode wijn naast je eten mag, zolang het maar bij één glas blijft en niet bij één fles. Je moet toegeven: je vindt het moeilijk, die discipline. Juist wanneer je een paar slokken hebt gehad. Net als pure chocolade. Ook dat werd door winkels en mooie slanke vrouwen, met als hobby koken en een kookboek maken, als gezond neergezet. Een blokje na het eten om vervolgens de rest braaf in de kast terug te leggen. Wachten tot de volgende avond. Een nieuw blokje.
Ben jij dan de enige die van al het ongezonde heel veel wilt? Je man eet niets, drinkt de godganse dag koffie maar heeft toch een pens. Je collega’s en vriendinnen zijn gedisciplineerd, houden zich aan de juiste proporties, luisteren – zo zei je vriendin – naar hun eigen lichaam.
Jij probeert het ook hoor, daar niet van, zo eet je bijvoorbeeld geen aardappelen, pasta of rijst. Het is groente met quinoa, bulgur, couscous of zilvervliesrijst. Het liefst alleen een groentepotje.
Je man komt pas thuis eten als je geen koeien- of kippenvoer meer eet, riep hij maanden geleden en is van zes naar zeven avonden in de week gaan werken. Je zei dat de kleine er al aan gewend was. Dus eten jij en je kind dagelijks met zijn tweeën.
Je gebruikt bijna geen zout, dat verhoogt de bloeddruk en de kans op hart- en vaatziekten. Peper gebruik je ook met mate. Als het eten te flauw is, kan je er altijd nog zelf wat aan doen, hoorde je laatst een kok zeggen bij de traiteur om de hoek. En zo denk jij ook. Overigens een erg sympathieke kok, die heb je dus ook, dacht je.
Je eet je avondmaaltijden in precies twintig minuten. Van snel en haastig eten word je dik, las je in een tijdschrift speciaal voor geest en lichaam. Niet teveel opscheppen daar wendt je buik aan. En als je echt honger hebt, drink je van tevoren versgeperst sinaasappelsap.
De groenten haal je op de markt, dan weet je dat het in ieder geval vers is. De granen bij de toko om de hoek. Als je vlees eet, wat maar zelden voorkomt sinds je een interview met de beste slager van het land gelezen hebt, haal je dat bij een ambachtelijke slager.
Je gaat het liefst met de seizoenen mee, de lente vind je het lekkerst, niet alleen om het weer maar ook om het eten. Dan zijn er weer asperges, die kan je in ieder gerecht kwijt. Maar je vriendin zei dat je die alleen kunt eten als je vrijgezel bent en zeker weet dat je die dag en voor de zekerheid die dag erna niet iemand tegenkomt. Van asperges ga je stinken. Uit alle gaten. Zelfs het sperma van de man wordt erdoor beschadigd. Mannen zouden beter iedere dag ananas kunnen eten, zei ze, dat geeft het zaad een zoetige bijsmaak. Je vroeg of ze doorslikte, ze zei nee, stelde dezelfde vraag aan jou. Je dacht aan je man en knikte, je had ergens gelezen, zo zei je, dat sperma gezond is.

illustratie Floor von Dulmen Krumpelmann voor Tijdschrift Ei