Elke hond schijnt af te stammen van de wolf. Een mops, een teckel, een Deense dog, allemaal hebben ze dezelfde schuwe, wilde voorouders. Al zou de chihuahua ook verwant kunnen zijn aan de Fennec vos, blijkt na enig onderzoek op internet. Honden en mensen schijnen al 30.000 jaar bevriend te zijn. In die duizenden jaren heeft de hond zich keurig aangepast aan de wensen van de mens. Waaks, als wij dat willen. Laat zich gedwee prikken door de dierenarts als dat volgens het baasje nodig moet. Rolt zich onderdanig op de rug. Haalt een stok op, als we die gooien. Alles voor een complimentje en, goed, dat ook graag, een koekje.
Wanneer er kopij binnenkomt bij de tekstredactie wordt die uitvoerig besproken. Wat past in het tijdschrift en wat niet, en waarom? En wat moet er eventueel verbeteren om een tekst te kunnen plaatsen? Als een inzending geschikt lijkt voor publicatie gaat een van de redacteuren er nog eens nauwkeurig naar kijken en met de schrijver in gesprek. Er worden verschillende versies gemaakt, waarvan er enkele nog door de gehele redactie doorgenomen worden.
Wat is goed? Wanneer is iets een af verhaal? Wat is een mooi gedicht en zijn we het daar eigenlijk over eens? Hoeveel moet er veranderen? Wat zijn verbeteringen en waar moet je juist niet aankomen?
Daarbij zijn we ons steeds bewust dat Tijdschrift Ei een platform is voor kunstenaars, illustratoren, filmmakers en schrijvers die al enige tijd bezig zijn maar zeker ook voor wie net begint. Voor wie graag gezien wordt en voor wie zich liever een beetje schuilhoudt. Een open plek in het bos, toegankelijk en veilig, voor een bont en divers gezelschap. We willen niet alle wilde teksten temmen. We proberen ervoor te waken dat we aan elke tekst dezelfde eisen stellen. En ook al zijn we het vaak eens, het is ook goed om het over werk dat we presenteren oneens te zijn. Anders wordt alles eenvormig, braaf en timide. Want Ei moet ook een plek zijn en blijven voor wat onbeteugeld is, onbeschaafd en ruw.
Net na volle maan hier weer een nieuw nummer.

aWoeoeoehhh

Dit nummer van Tijdschrift Ei werd gemaakt door redactieleden Adriana Bogdanova, Jesse Muller, Marieke de Groot, Pieter Olde Rikkert, Nina Blanken, Suzan Enzerink en Maaike Bergstra.