We vergeten soms dat beroemdheden ook gewoon mensen zijn. Om je hiervan te doordringen, kan je op nu.nl/achterklap namen als ‘Kim Kardashian’, ‘Justin Bieber’, ‘Gordon’ of ‘Jolanthe’ vervangen door ‘dat aardige kassameisje’, ‘je neef’, en ‘degene die echt áltijd door je straat lijkt te joggen’ of ‘je hard hoestende buurvrouw’:

‘Dat aardige kassameisje is zwanger!’
Je neef zoenend gespot!’
‘Degene die echt áltijd door je straat lijkt te joggen loopt bacteriële infectie op!’
‘Familieleden van je hard hoestende buurvrouw teleurgesteld in erfenis...’


 

Desondanks blijft niemand onbewogen bij de gedachte aan beroemdheid. ‘Beroemdheidsziekte’ besloten wij dat noemen, en we wijdden Ei #43 eraan. Ei is zelf ook niet helemaal vrij van deze ziekte, want ons streven is natuurlijk bij te dragen aan de beroemdheid van degene die in ons tijdschrift publiceren. Een podium is hiervoor onontbeerlijk en dat bieden wij, net als de noodzakelijke begeleiding. Ook voor onze eigen redacteuren, zoals vorige maand met een tekst van onze redacteur Mathilde Drooger en deze maand een van mijn hand, Paprikachips.
Bij beroemdheid hoort een imago. Dat is hard werken, want soms is dat imago nog wel belangrijker dan wie de beroemdheid echt is. ‘Er wordt ook wel van je verwacht dat je een bepaald imago hebt en dat je dat volhoudt. En sommige imago’s zijn nuttiger om succes te generen dan andere. Of het je ligt, die rol, dat valt er dan buiten.’ Dit zei Joost Oomen, een jonge dichter uit Groningen en werkend aan zijn bekendheid, in een korte documentaire over hem en Pauline Sparreboom: Jonge dichters uit het Noorden. Wij zijn er trots op bij te dragen aan zijn imago, want hij is met drie gedichten vertegenwoordigd in dit nummer.
We zijn natuurlijk geen Angelina Jolie, maar ook wij bij Ei hebben als doel te inspireren en stimuleren tot het maken van mooie dingen. Als enigszins bekende instantie heb je de mogelijkheid mensen aan te zetten tot acties waartoe ze zichzelf nooit in staat hadden geacht. Het verhaal van Karel Knipscheer in Eva Kelders Zakenmannen bestaan niet is hier een goed voorbeeld van. Daarin komt ook het onderscheidend vermogen van uiterlijk langs, wat soms voldoende is om beroemd mee te worden. Eva Mooimans schilderij ‘Anna and Naomi’ kan gezien worden als een eerbetoon aan twee mensen die hier gespecialiseerd in zijn. Hoewel uiterlijk niet altijd van belang is voor beroemdheid, kunnen goede billen nooit kwaad, daarom maakte Roel van Eekelen er een serie van, Booty Serie.
Beroemdheid is al met al maar relatief, het komt in net zo veel vormen en maten als er mensen zijn. Het gaat er om je moment te pakken, net als John uit Thomas Sadees ‘Ata Project’. Of door mee te doen aan onze wedstrijd! Jawel: in samenwerking met schrijfdocenten en auteurs Eva en Renee Kelder organiseert Ei een schrijfwedstrijd. Voor meer informatie: zie het menu.

Dit nummer van Tijdschrift Ei werd gemaakt door de redactieleden Suzan Enzerink, Marieke de Groot, Sytske van Koeveringe, Jesse Muller, Mathilde Drooger en Dieudonnee Twickler.