De werkelijkheid. Kunst. Hoe kiest een maker welke details ertoe doen? Welke onderdelen vormen samen een groter geheel? In dit nummer veel details met grote zeggingskracht. Zo maakt Greetje Kruidhof met ogenschijnlijk weinig middelen de eenzaamheid van een verwarde moeder pijnlijk voelbaar in het gedicht ‘Een vogel in de sneeuw’.

Vervolgens doet Tumoyoki Ueno het motto van Ei, ‘f(r)ictie in woord en beeld’, eer aan. In zijn atlasachtige collages combineert hij tekst en beeld om een krachtige boodschap uit te dragen. In zijn eigen woorden: ‘Connections between the words at the ends of the lines can be seen as peaceful solutions to differences between words, peoples and nations.’

De hele wereld lijkt verstild en vredig in het gedicht van Maksim Marissen, ‘Mereluur’. Lees dit gedicht vooral als je nog in bed zit, warm verstopt onder de dekens. In het verhaal ‘Tuimelkruid’ van Jan Zwaaneveld trekken we juist de wijde wereld in. Op de vlakte van Patagonië worstelt een ouder echtpaar met zichzelf en elkaar.

De beelden van Stefan Jovanovic dwingen je om aandachtig naar de details te kijken. Hoe vang je de ontelbare deeltjes waaruit de werkelijkheid bestaat in een grafisch beeld? Wat neem je over, wat vergroot je uit? En toont de foto die we zien niet al een eerste filtering van de werkelijkheid? Details zijn ook cruciaal in de gedichten die Benjamin de Roover voor dit nummer schreef. Nadat hij je in ‘de nacht en de man en de angst’ bezweert met zijn klanken, laat hij je in ‘de verlating’ met een loep naar zijn tekst kijken en nadenken over hoe zelfs een komma zeggingskracht heeft.

Ook onze redactie bestaat uit meerdere delen. We hebben een tekst- en een beeldredactie, en sinds het nieuwe schooljaar (mag je dat nog zo noemen als je volwassen bent?) bestaat deze uit de volgende redacteuren: Annosh Urbanke (beeld), Arin Koreman (tekst), Jonathan Griffioen (tekst) Mathilde Drooger (tekst) en Tova Lindt (tekst). Verder heeft Suzan Enzerink het stokje van Marieke de Groot overgenomen als hoofdredacteur, hoewel deze laatste nog als ‘extern brein’ actief zal blijven. Klinkt spannend, hè? Wat dat onder andere betekent is dat ze onze crowdfundingsactie leidt. Lees daar hier meer over en doneer vooral hier! Zodat Ei blijft bestaan.

Tijdschrift Ei
nummer 55 werd gemaakt door de redactieleden Annosh Urbanke, Arin Koreman, Mathilde Drooger, Marieke de Groot, Suzan Enzerink en Tova Lindt.