De verhoudingen op scherp zetten, je zou zeggen dat dat bij een tijdschrift met als slogan ‘frictie in woord en beeld’ wel moet lukken. Deze editie staat dan ook vol met prikkelende teksten en beelden die het ‘gewone’ ineens bijzonder maken en die laten zien dat er meerdere invalshoeken zijn om iets te lezen of om ergens naar te kijken.

In Ei geldt dit extra sterk voor de relatie tussen beeld en tekst. Omdat de illustratie van Lisa-Marie van Barneveld in Ei #50 door omstandigheden geen tekst had, deden we een oproep om een gedicht bij de illustratie te schrijven. Auteurs Moniek Spaans en Gerard Scharn hebben hun publicaties gewonnen door zich beiden op geheel eigen wijze door deze illustratie te laten inspireren. Niet alleen toont dit de verhouding tussen tekst en beeld, maar ook hoe één afbeelding tot heel erg verschillende interpretaties kan leiden.

Lianne Collignons verhaal ‘Samantha’ gaat meer over onderlinge verhoudingen tussen de personages, die doen hier haast fysiek pijn. Collignon behandelt dan ook niet erg lichte thema’s als familie en rouw.

Benjamin Li toont met ‘In Search of a Perfect Orange’ een haast liefdevolle zoektocht naar perfectie. Uit de zorgzame aandacht voor details blijkt dat de precieze verhoudingen er erg toe kunnen doen. Verder verzorgde Floor Dekkers intrigerende patrooncollages waarin verschillende vormen elkaar uitdagen, en toont Sebastian Hosu in ‘PlayGround’ een tikje duistere, maar duidelijk intieme houtskooltekeningen. Uit al deze beeldbijdragen spreekt het thema verhoudingen op een dieper niveau. Ze roepen vragen op over de verhouding tussen mensen, hun identiteit, en wat te denken van hun persoonlijke geschiedenis of cultuur?

Als uitsmijter zijn vier auteurs het experiment van een estafetteverhaal aangegaan. Jeroen van Goor, Megan van Kessel, Pim Lammers en Rinske Kegel hebben een voor een het verhalenstokje van elkaar overgenomen, waaruit ‘Op sterk water’ is ontstaan. In februari lazen zij dit zelfs voor tijdens de week van het korte verhaal in Pantheon Boekhandel. Daarbij kun je je afvragen: hoe verhouden hun bijdragen zich tot elkaar binnen het grote geheel? Maar ook: hoe verhouden online en offline zich tot elkaar?

Hoe verhouden al deze bijdragen zich tot elkaar? Dat mag je zelf beoordelen. Geniet van dit bomvolle nummer!