Verwarde mannen. We komen ze vaak tegen bij Ei. In de teksten, onder de auteurs en bij de redactie. ‘Dat is er weer een’ zeggen we dan. Verwarde man, een warrige, sociaal wel of niet geaccepteerde man. Ontwar dit nummer als een bolletje draad, de rode draad, de redactie heeft besloten: We binden een paar van de boeiendste verwarde mannen samen in dit themanummer: Minstens één verwarde man.

Er zijn verschillende gradaties van verwardheid. Wijnant Bruggink neemt je mee in het hoofd van een verwarde man, zo verward dat het een beetje eng is. Treffend geïllustreerd door Niels Sinke. Om verwarring te voorkomen maak mij dan Tijgerlelie Wijnhard, ze heeft in haar gedicht een heel ander soort verwarring naar voren gehaald. De verwarring waar je naar verlangen kan en waar je, je in kan verliezen. Haar gedicht is geïllustreerd door Saskia Janssen die verwarrend genoeg ook bekend staat als Studio Ski, ongetwijfeld een van de meest feestelijke illustratoren van Nederland.

Speciaal naar aanleiding van dit thema, dat begint te lijken op een macramé dat nooit af kwam en in plaats daarvan ligt te wachten in een mandje. Vergeten en alleen. Geen man die er meer aankomt welke man maakt er nou een macramé. Speciaal voor ons heeft Lisa Rooijakkers een gedicht geschreven. Ze heeft zich laten inspireren door de angst voor verwarring. Onze eigen Kim Blekkenhorst beeldredacteur en to-do-lijst specialiste maakte daar  beeld bij. In Oom Iwan van Iris Blaak wordt een verwarde man juist bekeken door de ogen van een kind. Nik Heemskerk verzorgde hierbij het beeld, wat blijkt: op grote hoogte zijn ook verwarde mannen.

De poëzie van Gerard Scharn is weer heel anders, verwarrend dat tijdschrift Ei. Zijn gedichten: Kookboek van een verwarde man en De vrouw met de getatoeërde chihuahua zijn stevige gedichten die de verwarring vol overtuiging op tafel gooien. Snap jij het nog? Net als de bijbehorende illustratie van Bob Mollema. Midden in deze warboel vinden we De driehoek van Levi Jacobs. Dat stond al een tijdje op het verlanglijstje van onze redactie en wat zijn we blij dat Milou Trouwborst het verhaal zo wonderschoon heeft geïllustreerd. Gelukkig hebben we ook Freya Rose die met heldere beelden het gevoel van verwarring heeft gevangen. Verwart verwarring of is het niet de verwarring waar we in verward zitten?
Bij elkaar vind ik het een fantastische collectie verwarde mannen geworden. Ze laten deze editie functioneren en als je functioneert dan is het goed. Ik hoop dat ook jij van ze geniet. Zit je in de knoop en lukt dit niet? Bedenk dan: iedereen voelt zich weleens een verwarde man.