Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Tijdschrift Ei
Wil je updates direct in je mailbox ontvangen? Abonneer je dan op onze flitsende nieuwsbrief. Zo ben je als eerste op de hoogte van nieuwe edities en andere Ei-wetenswaardigheden.

* indicates requiredOude nieuwsbrieven


November 2017 –
🐣De crowdfunding is geslaagd, dankzij jullie👯💃💋💗🐣🐙!  

De crowdfundingscampagne op zn Ei’s. 

De aanloop: #39 Met de jaren zakten onze #51 Fundamenten in en belandden we in een #44 Vicieuze cirkel van blokkerende templates. Het was tijd #37 De werkelijkheden onder ogen te zien: de #8 Frictie op de website van Tijdschrift Eiwerd te groot.

De voorbereidingen: Door middel van #21 Trial and Error zetten we een plan in elkaar, met een wervende tekst en #23 Sprookjes van tegenprestaties.

Het begin – de Stille week: #32 Oh boy! we konden het niet langer #53 Uitstellen, daar gingen we, #33 Verder dan het einde. Maar nog achter gesloten deuren, #25 Stilte! was het devies de eerste crowdfundingsweek.

Het vervolg: In week twee volgde de #7 Overgang. #14 Met dieren en kabaal en social media en mails en aandacht en #29 Plastic Fantastic in al haar vormen zochten we de aandacht. En met succes! De percentagebalk groeide weg voorbij de eerste 22%.

Het vervolg van het vervolg: Maar vervolgens gebeurde er even niets meer, al onze dromen leken #34 Luchtspiegelingen te zijn geweest. Voor de Kunst riep #30 Houd moed! en jawel! daar waren jullie, stoute #22 Boefjes, lieve donateurs, weer! Hielp het dat we jullie naar onze #42 Clubjes lokten met extra’s als die broadsheet van Jonathan Griffioen als nieuwe tegenprestatie? Of door achtergrondinformatie als het interview met Cesar Majorana?

Hoe het afliep en de rest van de nieuwsbrief lees je hier.


November 2017 –
Nog 7 dagen crowdfunding en het belang van samenwerking

Misschien kunnen we je al ‘donateur’ noemen, een Eitje dus. Maar misschien heb je nog wel niet gedoneerd aan onze crowdfunding. (…) We zitten nu op 79%. Daar zijn we heel erg blij mee, dus onwijs heel erg vreselijk bedank voor iedereen die al doneerde. Maar dat is niet de 100% die we willen en daar we 90 donateurs hebben en véél meer dan 90 mensen deze nieuwsbrief krijgen, wéten we dat jullie nog niet allemaal gedoneerd hebben. En dat zou o zo fijn zijn, want we moeten dit samen doen.

Om jullie te helpen hebben we een handleiding opgesteld van types nog niet-donateurs:

 • Het vergeetachtige en/of uitstellende type: Dit type mens heeft een extra duwtje nodig omdat ‘de dingen’ snel onder op een van de vele stapels belanden. Dus hierbij: je hebt nog niet gedoneerd aan Ei! Doe het nu hier. Of zet het in je agenda voor vanavond.
 • Het ze-redden-zichzelf-maar-type: Dit type mens is zelfredzaam en verwacht dat ook van anderen. Het is echter niet onaardig of onwelwillend, dus vindt het argument dat volledige zelfredzaamheid in de kunst lastig is best redelijk. Zéker bij projecten zoals Ei, die al vanaf 2009 zichzelf te redden en veel doen voor anderen en die zelf al veel kosten droegen. En eigenlijk is crowdfunding ook een vorm van zelfredzaamheid. Maar dan samen. Dus na dit gelezen te hebben, is dit type mens overtuigt en kan hier doneren.
 • Het ja-maar-ik-heb-zelf-geen-geld-type:  Dit type mens zit zelf waarschijnlijk in de kunst en is mogelijkerwijs ook (relatief) jong. Het wilwel doneren, maar het minimumbedrag van €10 betekent pindakaas voor een maand. Dit type kent zelf waarschijnlijk veel types als zijzelf – types die Ei ook mooi en belangrijk vinden. Zoek een of twee van deze armlastige en kunstzinnige vrienden en doe hier een combinatiedonatie.

De rest van de types en de hele nieuwsbrief lees je hier.


Oktober 2017 –
We hebben jouw hulp nodig voor Tijdschrift Ei

Hoi lezer!

Jouw tekst stond in Ei. Of je illustratie. Of je fotoreeks, schilderijen, film, poëzie, collages, niet-in-een-hokje-te-vangen-kunst. Of je wilt heel graag eens in Eistaan; je hebt iets liggen wat je eigenlijk niet durft op te sturen (wel doen!!). Of je kijkt heel graag naar moois van talentvolle makers. Of je leest graag hun teksten. Of waarschijnlijk allebei. Je werk komt in een nog te verschijnen nummer van Ei. Je wacht op reactie van de redactie van Ei. Je deed mee aan onze schrijfwedstrijd die we organiseerden met Eva en Renee Kelder; je stond in de top tien! De beelden uit Ei zijn je inspiratie, je print ze uit, hangt ze boven je bed. Of je weet misschien helemaal niet waarom je deze nieuwsbrief krijgt. Ga dan naar www.tijdschriftei.com en je weet het weer!
Lees de rest van de nieuwsbrief hier.
———————————————————————————————————

Juni 2017 – Afscheidsnieuwsbrief, welkomsnieuwsbrief en nieuwsnieuwsbrief

Farewell so long auf wiedersehen goodbye


Vlnr: Tjobo, Suzan, Mathilde, Marieke, Annosh, Tova en Arin.

Ook bij Ei veranderen mensen soms van positie, gaan er mensen weg, komen er mensen bij. Grote gemene deler daarin is The Sound of Music. En ons tijdschrift natuurlijk. Dus gelukkig doet de site het weer en hebben we een plan om die het voor altijd te laten doen. Hoe dan?!? Wie dan?!? Lees hier meer.

Vroeger, als ik ziek was, kreeg ik limonade uit een grote hardplastic beker met een rupsenrietje, met van die harde ribbels. Dat rietje kon ik eindeloos induwen waardoor de ribbels mooi aansloten om het vervolgens los te laten waardoor het weer een flexibel rietje werd en een heel fijn geluid maakte dat nu alleen nog in mijn herinnering bestaat. Zelden was ik echt ziek, meestal was ik gewoon heel erg moe omdat ik te veel nachten achter elkaar stiekem onder de dekens had gelezen. Desondanks zette ik ‘ziek’ op de bank die activiteit voort. Behalve als ik The Sound of Music keek, wat een terugkerend onderdeel was van het ziekteproces en vast een verklaring is voor het feit dat ik op sommige gebieden best hoogstaand ontwikkeld ben, maar op het gebied van films niet.

Van het begin van de film is mij altijd een uitspraak bijgebleven: ‘Als God een deur sluit, gaat er ergens een raam open.’ In principe een uitspraak om de rillingen van te krijgen, maar afgelopen periode bij Ei bleek het ineens verdomd waar! De deur die sluit? Mijn – Mariekes – vertrek als hoofdredacteur. Dit werd al even bekokstoofd en op 1 juni werd het stokje overgedragen. Per ongeluk viel deze datum prachtig samen met een raam dat wagenwijd openging: namelijk de site die het weer doet! (Kijk snel!) Zo kan ik met een gerust hart vertrekken en trots een volledig Ei overdragen aan mijn opvolger.

Lees wie de opvolger is en de rest van de nieuwsbrief hier.
—————————————————————————————————-

April 2017 –
Lente-update 2017

Onze weerbarstige site houdt de lente niet tegen!

De site werkt momenteel niet optimaal. De oplossing komt steeds dichterbij, maar feit blijft dat hij nu soms niet goed laadt, verspringt of andere rottigheid uithaalt. 

Deze boodschap ontsiert nu al even tijdschriftei.com en we werken er nog steeds hard aan. Hierbij een kleine uitleg waarom het desondanks al eventjes duurt. Ei draait namelijk op vrijwilligers: de redactie, de hoofdredacteur, het bestuur en de makers: allemaal. En dan gaan andere dingen soms voor, vanwege saaie trivialiteiten als huur.

Met de site zit dat een beetje anders, maar ook die bestaat voornamelijk dankzij de goodwill van heel fijne mensen. Maar op goodwill kan helaas niet alles draaien, zo blijkt. Daar gaan we binnenkort wat aan doen, waar we jullie bij nodig hebben. Houd de nieuwsbrief, facebook en twitter dus goed in de gaten!

Klik hier voor de rest van de nieuwsbrief, vol fijne hapjes uit de nummers #51 en #52, zodat jullie kunnen smachten naar het moment dat de site weer rolt als een kwarteleitje!


Februari 2017 –
Ei-avond met estafetteverhaal!

20 februari was er een heus Ei-evenement. Toen presenteerden we i.s.m. Pantheon Boekhandel het korte verhaal in een totaal nieuwe vorm: het estafetteverhaal. Megan van KesselPim LammersRinske Kegel en Jeroen van Goor werkten de maanden ervoor hard aan ‘Op sterk water’ en lazen het eindresultaat de 20ste voor. In #52 – Verhoudingen is het verhaal na te lezen.
———————————————————————————————————-

Oktober 2016 –
We lichten sluiers op

Ei #50 – het favorietennummer komt eraan. Een groots jubileum, maar we hebben nog meer sluiers om op te lichten. Lees het hier!

Soms is een tijdschrift maken net in de mode werken: vooruitdenken, bezig met de lentemode terwijl de verwarming voor het eerst dit jaar moeizaam weer aanslaat, of, in ons geval: bezig met werk voor nummers ver in de toekomst. Met Ei #50 zijn wij en de makers al een tijd bezig. Jullie zijn vast nieuwsgierig en willen misschien een vooruitkijkje onder de sluier?

Dat gaan we natuurlijk niet doen! Niet voor Ei #50 in elk geval. Maar vooruit, wél van #51. We staan al een tijd te springen om deze hele serie te kunnen publiceren, maar het numerieke stelsel is strikt en met #49.5 hebben we het al wat opgerekt. Dus dan maar zo: hierbij alvast ‘Spitsbergen’ van Laura Scheringa.

Spitsbergen, 60 x 85 cm, gouache en inkt op doek

Over #49.5 – Bij de lurven gesproken: hebben jullie die al wel goed bekeken? De rake strip van Floris Pieterse, de gracieuze maar bevreemdende foto’s van Goran Turnšek, de educatieve editorial van onze Mathilde Drooger, Fenna Riethofs scherpe proza met idem illustratie door Iris Frankhuizen, de collages van David Wasch: zo vol en toch zo leeg en de spannende mash-up van Jonathan Griffioen en Daniël Vis, verbeeld door Jelmer Konjo.

Lees hier, in de rest van de nieuwsbrief, meer plannen en namen.


Zomer 2016 –
Wat is er te zien. Wat komt eraan. Wat heb je gemist
.

Tijdens het stofzuigen vlogen onderwerpen voortdurend mijn hoofd in en weer uit, maar er was een die bleef hangen: er moet weer een Ei-nieuwsbrief uit. Dus hierbij een kleine zomerupdate van ons. We zullen het kort houden, om het wijn drinken en kersen sabbelen in de zon niet te lang te onderbreken.

lelieveld-5-2

Onze #49 – Je wordt vanzellef groot staat alweer twee weken online. Met heel passend twee tekstbijdragen van auteurs uit de jaren negentig! Voor de dinosaurus die dit schrijft is het verbijsterend, dat mensen geboren na de jaren tachtig überhaupt kunnen schrijven, laat staan goede verhalen! Maar toch is het zo, Myrthe Timmers en Else Boer bewijzen het. Gelukkig bewijst Sare Bakkers dat een paar jaartjes erbij ook echt geen verschil maken. De beeldbijdragen zijn van iets doorgewinterde makers, Lucas Lelieveld en Jasmijn Duterloo leverden autonoom beeld met een collage respectievelijk fotoserie. Kersverse vader Erik Voncken maakte een geweldige illustratie.

Ei #50

Om de spanning wat op te bouwen verschijnt hierna niet Ei #50, maar komen we eerst met Ei #49.5 (met o.a. – sneak preview – Fenna Riethof! En Floris Pieterse!). The big Five O wordt natuurlijk een speciaal nummer. Eén waarvoor de voorbereidingen in volle gang zijn. Verwacht specials, het mooiste van het mooiste, ontwikkeling, persoonlijke invulling en nog veel meer! En daarna misschien wel feestavonden, toespraken en tastbaarheid, enenen… Nee, we houden de spanning erin. Nog even wachten.

Voor nu: tot ziens.

Lees hier de hele nieuwsbrief

—————————————————————————————————
Maart 2016 –
Uitslag schrijfwedstrijd

Beste Ei-volger, maker, lezer of fan,

Het is bijna Pasen, de tijd van eieren; de tijd van Tijdschrift Ei. We gaan enthousiast door met onregelmatig een nieuwe editie online zetten (hebben jullie ‘Vicieuze cirkel’ en ‘IJlstaat’ al bekeken?), maar met de site die loopt, is er ook ruimte om andere dingen te doen. Zo hadden we de schrijfwedstrijd ‘Geen zin’, in samenwerking met Eva en Renee Kelder. We vroegen mensen een verhaal in te sturen gebaseerd op deze illustratie van Joren Joshua.

Geen zin - Joren Joshua
Geen zin – Joren Joshua

Het aantal inzendingen was met 151 verhalen veel meer dan we hadden durven hopen en er zat veel goeds tussen. Een top tien samenstellen duurde dan ook even, maar we zijn eruit gekomen! Het onderwerp ‘werk’ kwam erg vaak langs en zelden in positieve zin. Steek die middelvinger maar af en toe lekker op hoor, lieve schrijvers. Ook de winnaar schreef hierover, maar wel op een manier die uitstak boven de andere verhalen. Grappig, trefzeker en een groot verhaal in een kleine tekst. Razend knap vonden we het en we zijn dan ook heel erg trots op onze winnaar Nicole Kaandorp met ‘Eén loonstrookje’!

De top tien:

 1. Nicole Kaandorp met ‘Eén loonstrookje
 2. Corelie de Jong met ‘Ouderavond
 3. Stans Lutz met ‘Geen zin
 4. Theone Joostenz met ‘Hop, hop, dalli, dalli’
 5. Thomas van Huut met ‘Vlucht DK612’
 6. Annekée Cuppers met ‘Nieuwe stiften’
 7. Gert-Jan van den Bemd met ‘De Flexwerker’
 8. Karin Goudriaan met ‘De man die weer man werd’
 9. Bjarne Donderdag met ‘Maar’
 10. Jante Wortel met ‘Tante Caro’

Nicole wint een publicatie in Ei, in het ‘Geen zin’-nummer dat volgende week verschijnt. Ook krijgt ze een uitgebreid schrijfrapport en het boek Mosterd voor de maaltijd van Marit van Ekelenburg en Leonardo Pisano.

En leuk nieuws voor alle inzenders: Bij aanmelding voor een van de schrijfcursussen van Eva en Renee Kelder die in april van start gaan, krijgen jullie 10% korting! Kijk voor meer informatie op www.schrijfcursusvolgen.nl en vermeld bij je aanmelding ‘deelnemer schrijfwedstrijd Tijdschrift Ei’.

We hielden ons de laatste tijd niet alleen bezig met het ontdékken van talent, we verspreidden het ook. Namelijk door samen met deFusie op de Avond van het korte verhaal bij Pantheon Boekhandel het talentenblokje te hosten. Gustan Asselberg droeg daar namens Ei ‘Niet nu’ voor. Ook stond onze nummer vijf, Thomas van Huut, achter de microfoon, net als Robin Kramer. We waren vervuld van trots en het was erg mooi.

Lees hier de hele nieuwsbrief