Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Tijdschrift Ei
Wil je updates direct in je mailbox ontvangen? Abonneer je dan op onze flitsende nieuwsbrief. Zo ben je als eerste op de hoogte van nieuwe edities en andere Ei-wetenswaardigheden.

* indicates requiredVorige nieuwsbrieven

Oktober 2016 – We lichten sluiers op

Ei #50 – het favorietennummer komt eraan. Een groots jubileum, maar we hebben nog meer sluiers om op te lichten. Lees het hier!

Soms is een tijdschrift maken net in de mode werken: vooruitdenken, bezig met de lentemode terwijl de verwarming voor het eerst dit jaar moeizaam weer aanslaat, of, in ons geval: bezig met werk voor nummers ver in de toekomst. Met Ei #50 zijn wij en de makers al een tijd bezig. Jullie zijn vast nieuwsgierig en willen misschien een vooruitkijkje onder de sluier?

Dat gaan we natuurlijk niet doen! Niet voor Ei #50 in elk geval. Maar vooruit, wél van #51. We staan al een tijd te springen om deze hele serie te kunnen publiceren, maar het numerieke stelsel is strikt en met #49.5 hebben we het al wat opgerekt. Dus dan maar zo: hier alvast ‘Spitsbergen’ van Laura Scheringa.

Spitsbergen, 60 x 85 cm, gouache en inkt op doek

Over #49.5 – Bij de lurven gesproken: hebben jullie die al wel goed bekeken? De rake strip van Floris Pieterse, de gracieuze maar bevreemdende foto’s van Goran Turnšek, de educatieve editorial van onze Mathilde Drooger, Fenna Riethofs scherpe proza met idem illustratie door Iris Frankhuizen, de collages van David Wasch: zo vol en toch zo leeg en de spannende mash-up van Jonathan Griffioen en Daniël Vis, verbeeld door Jelmer Konjo.

the Netherlands, Amsterdam, 2015 Afstureed opdracht: Jakob Foto: Goran Turnsek
floris-pieterse-bodemloos-1

Nog langer dan met Laura, al ruim een jaar, zijn we bezig met het zogenaamde estafetteverhaal: een plan, een sudderend plan, een opnieuw besproken plan, een uit te voeren plan, een plan waar deelnemers voor nodig waren en voor die deelnemers waren namen nodig en toen lijstjes en stemmingen en het normale leven met kerst en vakanties en ziektes kwam er regelmatig ook nog tussendoor.

Maar nu wordt al enige tijd gewerkt aan het estafetteverhaal, wat precies is wat je erbij voorstelt: een verhaal dat telkens doorgegeven wordt. Elke deelnemer schrijft een stukje verder. Weer een tipje van de sluier? Nou vooruit: de schrijver van het eerste deel is Megan van Kessel. Wie er nog meer meeschrijven? Om dat te weten te komen moet je gewoon onze facebook en de nieuwsbrief in de gaten houden.

——————————————————————————————————-

Zomer 2016 – Wat is er te zien. Wat komt eraan. Wat heb je gemist.

Tijdens het stofzuigen vlogen onderwerpen voortdurend mijn hoofd in en weer uit, maar er was een die bleef hangen: er moet weer een Ei-nieuwsbrief uit. Dus hierbij een kleine zomerupdate van ons. We zullen het kort houden, om het wijn drinken en kersen sabbelen in de zon niet te lang te onderbreken.

lelieveld-5-2

Onze #49 – Je wordt vanzellef groot staat alweer twee weken online. Met heel passend twee tekstbijdragen van auteurs uit de jaren negentig! Voor de dinosaurus die dit schrijft is het verbijsterend, dat mensen geboren na de jaren tachtig überhaupt kunnen schrijven, laat staan goede verhalen! Maar toch is het zo, Myrthe Timmers en Else Boer bewijzen het. Gelukkig bewijst Sare Bakkers dat een paar jaartjes erbij ook echt geen verschil maken. De beeldbijdragen zijn van iets doorgewinterde makers, Lucas Lelieveld en Jasmijn Duterloo leverden autonoom beeld met een collage respectievelijk fotoserie. Kersverse vader Erik Voncken maakte een geweldige illustratie.

Ei #50

Om de spanning wat op te bouwen verschijnt hierna niet Ei #50, maar komen we eerst met Ei #49.5 (met o.a. – sneak preview – Fenna Riethof! En Floris Pieterse!). The big Five O wordt natuurlijk een speciaal nummer. Eén waarvoor de voorbereidingen in volle gang zijn. Verwacht specials, het mooiste van het mooiste, ontwikkeling, persoonlijke invulling en nog veel meer! En daarna misschien wel feestavonden, toespraken en tastbaarheid, enenen… Nee, we houden de spanning erin. Nog even wachten.

Er is ook droevig nieuws: redacteuren Sytske van Koeveringe (beeld) en Dieudonnee Twickler (tekst) gaan ons verlaten. Gelukkig beiden wel met goede redenen. En we hebben al hele fijne vervanging gevonden in de vorm van Annosh Urbanke en Maksim Marissen. Voor tekstredactie zoeken we er echter nog iemand bij, bijvoorkeur iemand met social media skills. Dus ben of ken jij diegene, mail naar tijdschrifteihoofd@gmail.com.

Voor nu: tot ziens.

Wil je werk insturen? Graag! We bekijken en lezen alles en reageren altijd.

tijdschrifteibeeld@gmail.com voor beeldend werk, fotografie, illustraties, film en strip
tijdschrifteitekst@gmail.com voor korte verhalen, poëzie en scenario’s
tijdschrifteihoofd@gmail.com voor vragen, opmerkingen, samenwerkingen en meer

—————————————————————————————————–

Maart 2016 – Uitslag schrijfwedstrijd

Beste Ei-volger, maker, lezer of fan,

Het is bijna Pasen, de tijd van eieren; de tijd van Tijdschrift Ei. We gaan enthousiast door met onregelmatig een nieuwe editie online zetten (hebben jullie ‘Vicieuze cirkel’ en ‘IJlstaat’ al bekeken?), maar met de site die loopt, is er ook ruimte om andere dingen te doen. Zo hadden we de schrijfwedstrijd ‘Geen zin’, in samenwerking met Eva en Renee Kelder. We vroegen mensen een verhaal in te sturen gebaseerd op deze illustratie van Joren Joshua.

Geen zin - Joren Joshua
Geen zin – Joren Joshua

Het aantal inzendingen was met 151 verhalen veel meer dan we hadden durven hopen en er zat veel goeds tussen. Een top tien samenstellen duurde dan ook even, maar we zijn eruit gekomen! Het onderwerp ‘werk’ kwam erg vaak langs en zelden in positieve zin. Steek die middelvinger maar af en toe lekker op hoor, lieve schrijvers. Ook de winnaar schreef hierover, maar wel op een manier die uitstak boven de andere verhalen. Grappig, trefzeker en een groot verhaal in een kleine tekst. Razend knap vonden we het en we zijn dan ook heel erg trots op onze winnaar Nicole Kaandorp met ‘Eén loonstrookje’!

De top tien:

  1. Nicole Kaandorp met ‘Eén loonstrookje
  2. Corelie de Jong met ‘Ouderavond
  3. Stans Lutz met ‘Geen zin
  4. Theone Joostenz met ‘Hop, hop, dalli, dalli’
  5. Thomas van Huut met ‘Vlucht DK612’
  6. Annekée Cuppers met ‘Nieuwe stiften’
  7. Gert-Jan van den Bemd met ‘De Flexwerker’
  8. Karin Goudriaan met ‘De man die weer man werd’
  9. Bjarne Donderdag met ‘Maar’
  10. Jante Wortel met ‘Tante Caro’

Nicole wint een publicatie in Ei, in het ‘Geen zin’-nummer dat volgende week verschijnt. Ook krijgt ze een uitgebreid schrijfrapport en het boek Mosterd voor de maaltijd van Marit van Ekelenburg en Leonardo Pisano.

En leuk nieuws voor alle inzenders: Bij aanmelding voor een van de schrijfcursussen van Eva en Renee Kelder die in april van start gaan, krijgen jullie 10% korting! Kijk voor meer informatie op www.schrijfcursusvolgen.nl en vermeld bij je aanmelding ‘deelnemer schrijfwedstrijd Tijdschrift Ei’.

We hielden ons de laatste tijd niet alleen bezig met het ontdékken van talent, we verspreidden het ook. Namelijk door samen met deFusie op de Avond van het korte verhaal bij Pantheon Boekhandel het talentenblokje te hosten. Gustan Asselberg droeg daar namens Ei ‘Niet nu’ voor. Ook stond onze nummer vijf, Thomas van Huut, achter de microfoon, net als Robin Kramer. We waren vervuld van trots en het was erg mooi.

Het laatste nieuws, waar jullie nóg niet zoveel van zullen merken, maar wat toch groots is: Tijdschrift Ei is een stichting! We bestaan vanaf nu officieel, met dank aan onze geweldige oud-hoofdredacteur Maaike Bergstra.

Dit was het voor nu. Zoals we in de vorige nieuwsbrief al vermeldden is de nieuwe website helemaal klaar en af, en valt ruim vijf jaar aan geweldige bijdragen op Ei te bewonderen. Er mag nog steeds naar gelinkt worden op persoonlijke sites, blogs en dergelijke. Blijf lezen, kijken, klikken en insturen. We komen bij jullie terug, eet tot die tijd zo veel paaseitjes als je wilt.

Liefs,

Ei